Verwijspraktijk
Voor patiënten
U bent door uw eigen tandarts verwezen voor een implantaat of tandvleesbehandeling. U kunt zich via de onderstaande link aanmelden en direct online een afspraak maken voor een intake. Zorg dat u uw verwijsbrief meeneemt op de eerste afspraak. Als uw tandarts ons de verwijsbrief gestuurd heeft met al uw gegevens nemen wij contact met u op om een afspraak te maken.
Tijdens uw eerste bezoek worden uw klachten of wensen besproken. De gehele mond wordt nagekeken. Het is belangrijk dat uw mond gezond en stabiel is. Indien nodig wordt er een röntgenfoto gemaakt. De verschillende behandelopties en uiteindelijk het behandelplan wordt met u besproken. Hiervan krijgt u ook een begroting toegestuurd.
Algemene gezondheid
Het is belangrijk voor ons om inzicht te krijgen in uw algemene gezondheid, eventuele ziektebeelden en welke medicijnen u gebruikt. Zorg dat u een actueel medicatieoverzicht meeneemt naar de eerste afspraak.
Het is prettig als we de meest recente röntgenfoto van de tandarts ontvangen indien relevant. Indien nodig wordt er een aanvullende röntgenfoto gemaakt. Dit kan een 2D overzichtsfoto zijn wat een mooi overzicht van uw kaak geeft. Steeds vaker wordt een CBCT (3D röntgenopname) gemaakt voor een nauwkeurige diagnose en behandelplanning. Voor de meest nauwkeurige uitvoerig van een implantaatbehandeling kan het belangrijk zijn een boorsjabloon te maken. In dat geval is ook nog een 3D gebitsscan nodig.
- Alle implantaat en tandvleesbehandelingen worden uitgevoerd door NVOI erkende tandarts-implantoloog Sjoerd van Beek.
- Wij staan voor de beste kwaliteit met de nieuwste technieken binnen dit vakgebied en besteden uitvoerig aandacht aan de staat van de rest van de mond.
- Het beste moment van het plaatsen van een implantaat is direct nadat de tand of kies getrokken is. Zie hieronder voor meer uitleg.
- Wij plaatsen implantaten van de merken Megagen en Straumann.
- Naast de functionaliteit besteden wij veel aandacht aan de esthetiek van het eindresultaat. Een implantaat moet functioneel zijn, maar we streven ernaar dat het zo min mogelijk van echt te onderscheiden is. We werken hierin samen met uw eigen tandarts en de beste tandtechnische laboratoria.
Een eigen tand of kies is altijd het beste voor uw mond. Helaas kunnen we niet altijd alle elementen behouden. Een implantaat is in veel gevallen de beste oplossing voor het vervangen hiervan. Implantaten zijn titanium (of keramische) schroefjes die in de kaak geplaatst worden en dienen als fundering voor een nieuwe kroon of klikgebit. Implantaten worden onder lokale verdoving in de kaak geplaatst. Soms is de kaak te laag of te smal en moet er een botopbouw gedaan worden. Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden voordat de implantaten zijn vastgegroeid in de kaak. Daarna kan de definitieve kroon of het klikgebit gemaakt worden.
Eerst wordt het tandvlees en de kaak verdoofd. De behandeling is geheel pijnvrij. Druk, trillingen en geluiden zijn er wel. Als de verdoving voldoende is ingewerkt krijgt u een steriel doek over u heen. Dit is nodig om steriel te kunnen werken. Dan wordt gestart met de behandeling. Het tandvlees wordt opzij geschoven. Er wordt in de kaak geboord tot de juiste lengte en diameter. Somt wordt dit boren met behulp van een boormal gedaan. Dan wordt het implantaat geplaatst. Hier komt een afdekschroef op. Meestal een hoge, soms een lage of er kan direct een tijdelijke kroon geplaatst worden. Aan het eind wordt het tandvlees weer dicht gemaakt en worden er meestal oplosbare hechtingen geplaatst.
Het beste moment voor het plaatsen van een implantaat is direct na het trekken van de tand of kies. De tand wordt getrokken en op hetzelfde moment wordt het implantaat geplaatst, we noemen dit immediaat implanteren. Dit is in 95% van de gevallen mogelijk en heeft altijd de voorkeur. Na het trekken van een tand of kies gaat de kaak en het tandvlees slinken. Voor een mooi en stevig eindresultaat is voldoende kaakbot en tandvlees van zeer groot belang. Als het een tand betreft die in het zicht zit wordt er in de meeste gevallen ook direct een tijdelijke kroon geplaatst. Dit heeft de volgende voordelen:
- U loopt niet met een gat in uw mond of met een oncomfortabel gedeeltelijk kunstgebit/ plaatje
- De vorm van het tandvlees wordt mooi behouden, dit geeft een fraai eindresultaat waardoor het bijna niet van echt te onderscheiden is
Het is wel belangrijk voorzichtig te zijn met deze tijdelijke kroon, het implantaat moet namelijk nog vastgroeien!
Als reactie op de behandeling kan de kaak zwelling en roodheid gaan vertonen. Een blauwe plek behoort tot de mogelijkheden. Na de behandeling dient u enkele uren de wang/kaak te koelen met ijs. Als pijnstiller krijgt u paracetamol en indien mogelijk ibuprofen. Ook moet u de eerste week na de behandeling de mond spoelen met een desinfecterend spoelmiddel, omdat poetsen de eerste week in de behandelde regio niet gaat. U krijgt een recept mee waarmee u dit op kunt halen. Als u na ingreep de wondgenezing niet vertrouwt of anderszins klachten krijgt, aarzel dan niet om ons te bellen. Na de behandeling krijgt u nog gedetailleerde instructies over de nazorg.
Als het implantaat is vastgegroeid kunnen er vaste tanden op gezet worden, we noemen dit de implantaat kroon. Als er meerdere implantaten geplaatst zijn wordt hier een implantaat brug op bevestigd. Dit zijn vaste constructies en kunnen niet door u zelf losgemaakt worden. Na een week wennen voelt dit weer zoveel mogelijk aan als een eigen tand of kies.
Een andere optie is om op 2, 4 of 6 implantaten een uitneembaar klikgebit te plaatsen. Dit is een kunstgebit wat vastklikt op de implantaten en daardoor stevig vast zit. Een normaal gebit zit vaak los in de mond. U dient het 2x per dag uit te nemen om de implantaten en het gebit te poetsen. ’s Nachts dient u het gebit uit te houden om uw tandvlees gezond te houden.
In veel gevallen word teen klikgebit vergoed vanuit de basisverzekering door uw zorgverzekeraar. In de onderkaak wordt een klikgebit zeer vaak vergoed als u niet goed kunt functioneren met uw definitieve gebit. Omdat de bovenkaak vanwege het gehemelte meer houvast biedt komt deze minder vaak in aanmerking voor vergoeding. Wij hebben een goede relatie met de zorgverzekeraars en kunnen de aanvraag voor u verzorgen.
Niet iedereen wil na het trekken van al zijn tanden naar een volledig kunstgebit toe. Ook een klikgebit blijft een prothese en zijn geen vaste tanden. Het duurt gemiddeld 12 maanden voordat u in aanmerking komt voor een klikgebit in de onderkaak vanuit de zorgverzekeraar. In de bovenkaak kan het vele jaren duren.
Ook hier is een oplossing voor, waarbij u nooit zonder tanden hoeft te lopen. Direct na het trekken van de tanden worden de implantaten geplaatst in dezelfde behandeling. Deze implantaten worden direct belast met een tijdelijke vaste brug. Als de implantaten zijn vastgegroeid wordt deze tijdelijke brug vervangen voor een definitieve brug. Deze brug wordt op 4, 6 of 8 implantaten bevestigd, afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden voor uw mondsituatie. Dit zijn kostbare behandelingen en worden niet vergoed door de zorgverzekering. Het kan wel interessant zijn deze hoge medische kosten aan te geven bij de belastingdienst, hier bestaat een interessante aftrekpost voor. Vraag hier meer informatie over bij uw boekhouder of accountant.
Een implantaat is een prachtige oplossing, maar helaas kunnen er ook problemen rondom implantaten ontstaan. Er kan geen gaatje in een implantaat komen, maar een implantaat is wel kwetsbaarder voor tandvleesproblemen. Het is van groot belang dat u het implantaat net zo goed verzorgd als uw eigen tanden of kiezen. U moet de implantaten 2x daags poetsen en 1x per dag met een rager. Wij laten u zien hoe u dit moet doen.
Voor een vaste constructie is er 1 alternatief voor het implantaat, namelijk een brug die bevestigd wordt op de buurtanden. Het is hierbij belangrijk dat de buurtanden sterk genoeg zijn om deze brugconstructie te kunnen dragen. Om een brug op eigen tanden te kunnen vervaardigen moet er geslepen worden aan de eigen tanden, dit geeft helaas een verzwakking aan het eigen gebit.
Het alternatief voor een klikgebit is een prothese zonder implantaten. Het nadeel hiervan is dat het minder stevig vast zit. De kaak zal in de toekomst verder slinken waardoor het gebit in de toekomst alleen maar losser komt te zitten.
Voor verwijzers
U kunt een verwijsbrief e-mailen naar info@wilhelminaparktandartsen.nl De patiënt kan zichzelf aanmelden voor een intake via onze website of wij kunnen de patiënt bellen voor het maken van de afspraak.
Intercollegiaal overleg
Indien u vragen of advies nodig heeft over een casus/patiënt kunt u telefonisch contact opnemen via 013 123456 of te e-mailen naar info@wilhelminaparktandartsen.nl. Voor dringende zaken kun je ook contact opnemen met het privé-nummer van Sjoerd. Hij is altijd bereid snel te schakelen. Als het een dringende situatie betreft maakt hij dezelfde week nog tijd voor de intake en behandeling.